FILM & FILOSOFIE

De filosofie van film

FILM EN FILOSOFIE: Terrence Malick

FILM EN FILOSOFIE: Terrence Malick

FILM EN FILOSOFIE: Terrence Malick

FILM EN FILOSOFIE: Terrence Malick
Een tweedaagse cursus door Flore Lutters

Film dompelt onder, opent de zintuigen en brengt het gemoed in beweging. Filosofie neemt afstand, argumenteert en verschaft helderheid. Film en filosofie verbindt gevoel en rede, onderbewustzijn en bewustzijn en de zintuigen en het verstand. Wil je de creativiteit verkennen die vrijkomt bij het doorbreken van deze tegenstellingen dan is de cursus Film en filosofie misschien wel iets voor jou!

TERRENCE MALICK
Geen filmmaker leent zich beter voor het verkennen van het samenspel tussen film en filosofie dan de enigmatische Amerikaanse cineast Terrence Malick. Alvorens hij zijn carrière als filmmaker begon studeerde hij filosofie aan de universiteit in Oxford en Harvard, vertaalde hij het werk van de Duitse filosoof Martin Heidegger en doceerde hij filosofie aan het pretentieuze MIT. Zijn uit tien films bestaande oeuvre wordt dan ook door vooraanstaande filmcritici en filosofen gelezen als een voortzetting van de filosofie met cinematografische middelen. Kortom een zintuigelijke en emotionele filosofie.

En wat voor een cinema? Je reist gedurende de cursus, in Malick zijn films, via de Badlands in South West Dakota en de Texas Panhandle naar de slag om Guadalcanal gedurende WO II, van de ontdekking van Jamestown in 1607 naar Waco Texas in de jaren ’50. Om tot slot via Parijs, Las Vegas en Austin te eindigen in Zuid-Tirol in het lyrische natuurlandschap rond St.Radegund.
De films van Malick bieden een eigenzinnige, confronterende en spirituele blik op het verleden, heden en toekomst. Een perspectief dat soms verwarring en onbegrip oplevert door de onortho-doxe filmtaal. De filosofie kan hier de sleutel bieden, zodat verwarring en onbegrip kunnen transformeren in helderheid en begrip.

De cursus is toegankelijk voor iedereen. Filosofische of cinematografische voorkennis is niet nodig. Het belangrijkste is de nieuwsgierigheid naar de filosofische potentie van het medium film. De Franse filosoof Gilles Deleuze schreef “Restoring our believe in the world – this is the power of modern cinema (when it stops being bad). Whether we are Christians or atheists, in our universal schizophrenia we need reasons to believe in the world.”. Deze tweedaagse kennismaking met het werk van Terrence Malick zal deze hoge verwachting van de filmkunst trachten in te lossen.

Cursus: Film en filosofie: Terrence Malick
Docent: Flore Lutters
Data: zaterdag 16 en 23 oktober 2021
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Locatie: Houtmarkt 64, 7201 KM Zutphen
Kosten: € 90 (incl. lunch, met een minimum van tien deelnemers)
Kaartverkoop: aan de kassa (tijdens openingstijden)