FILM & FILOSOFIE
De filosofie van film
HET CINEMATOGRAFISCH EXISTENTIALISME VAN STANLEY KUBRICK
HET CINEMATOGRAFISCH EXISTENTIALISME VAN STANLEY KUBRICK
Filmregisseur Stanley Kubrick is een van de meest geprezen en invloedrijke filmregisseurs. Bekend om zijn perfectionisme, realiseerde hij tussen 1953 en 1999 dertien speelfilms met een geheel eigen visie, zoals 2001: A Space Odyssey, The Shining, Barry Lyndon en A Clockwork Orange. Kubricks oeuvre wordt gekenmerkt door realisme, zwarte humor, unieke cinematografie, hypnotiserende muziek, epische decors en thema’s als oorlog, liefde, zingeving, geschiedenis en de toekomst.
Ondanks de diversiteit van deze thema’s, vormt Kubricks oeuvre een coherent geheel dat de verschillende aspecten van het leven belicht binnen een complexe visie. Zijn werk sluit nauw aan bij de stroming van het existentialisme in de filosofie, waarbij de mens wordt gezien als vrij maar ook eenzaam in een onverschillig universum. Deze filosofie zet zich uiteen met het probleem van nihilisme, maar roept tegelijkertijd op tot het scheppen van een eigen zin. Hiermee gaat Kubrick de dialoog aan met denkers als Nietzsche, Kierkegaard, Sartre en Camus.
In deze cursus film & filosofie verkent filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters Kubricks cinematografisch existentialisme door middel van een analyse van kernscènes uit zijn belangrijkste films. Hierdoor leer je Kubricks benadering van beeld, geluid en montage kennen. Het college biedt aanknopingspunten en inspiratie om Kubricks films vervolgens zelfstandig vanuit een filosofisch perspectief te (her)bekijken.