Film & Filosofie bij: Wijsheid op woensdag

Elke keer een nieuw en spannend filosofisch onderwerp!

Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd om je blik op de wereld te verbreden? Kom naar de nieuwe lezingen Wijsheid op woensdag! Daar duik je in verschillende filosofische onderwerpen met bevlogen docenten.

Verschillende docenten, gevarieerde onderwerpen

Op deze woensdagen laten we onze filosofie-docenten aan het woord om diens visie op een onderwerp te geven. Het aanbod van onderwerpen is gevarieerd en uiteenlopend. Van interculturele filosofie, tot denken over moderne kunst, ethiek of over de ziel en de dood.

Hoe kom je tot je eigen standpunten?

De lezingen van onze docenten zijn informatief en stimuleren het kritisch nadenken. Zodat je zelf kunt ontdekken wat je eigen motieven zijn bij het innemen van standpunten. Natuurlijk is er de mogelijkheid vragen te stellen of na afloop met elkaar in gesprek te gaan.

Ben jij nooit uitgeleerd?

Geplande data en onderwerpen (allemaal los van elkaar te volgen):

24 juli - Hein van Dongen: Maak kennis met Afrikaanse filosofie

21 augustus - Rico Sneller: De ziel en de dood

Tijdens deze bijeenkomst zullen we nadenken over de dood: niet als een onderwerp van speculatie, maar als een zielservaring. De dood zelf kan een mens behulpzaam zijn bij traumaverwerking en uiteindelijk bij zelfverwerkelijking: het is de wijdste kring om al mijn innerlijke blokkades, angsten en moeiten heen.

18 september - Arthur d’Ansembourg: Hockney en de filosofie van de waarneming

Hoe zijn de fascinerende interieurs en landschappen van David Hockney verbonden met een bezinning op de relatie tussen fotografie en schilderkunst. Hoe verschijnt de wereld door het oog van de camera en wat kan het oog van de schilder daar nog aan toevoegen? In deze lezing krijg je inzicht in het verband tussen de filosofische opvattingen van de Franse filosoof Merleau-Ponty en Hockney’s onderzoek naar de verschillende manieren van kijken.

16 oktober - Annette van der Elst: Goed leven volgens Spinoza

30 oktober -

13 november - Flore Lutters: Filosofie & film

In dit college verkent u samen met filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters Kubrick’s cinematografisch existentialisme door een beschouwing van een aantal kernscènes uit zijn belangrijkste films.

27 november - Hein van Dongen: Maak kennis met Latijns-Amerikaanse filosofie