Film & Filosofie: welkom in het antropoceen!

In deze cursus komen film en filosofie samen om een diepgaand begrip te bieden van het 'tijdperk van de mens' – het Antropoceen. Tijdens deze cursus 'Film & Filosofie' ga je op ontdekkingsreis via zes geselecteerde films en ecofilosofische thema’s. Samen verkennen we vragen als:
- Waarom we in het Antropoceen leven?
- Wat de toekomst van de mens als aardbewoner is?
- Op welke principes we onze samenleving moeten inrichten om een duurzame toekomst te waarborgen?

Samen reflecteren we op onze rol als aardbewoners en zoeken we naar manieren om bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Cursusoverzicht 

Week 1: Wat is het Antropoceen? 
Film: The Anthropocene: A Human Epoch
In de eerste week introduceren we het concept van het Antropoceen. We verkennen de impact van menselijke activiteiten op de planeet en wat dit betekent voor onze toekomst. Paul Crutzen, die de term 'Antropoceen' populair maakte, biedt ons de wetenschappelijke en filosofische basis voor dit tijdperk. 

Week 2: De Geschiedenis van het Antropoceen
Film: Embrace of the Serpent
We duiken in de geschiedenis van het Antropoceen en onderzoeken hoe kolonialisme en industrialisatie hebben bijgedragen aan de huidige ecologische crisis. De film Embrace of the Serpent biedt een krachtige visuele representatie van de veranderingen en vernietigingen veroorzaakt door menselijke activiteit.

Week 3: Kritiek op Antropocentrisme

Film: Koyaanisqatsi
In week drie bekritiseren we het antropocentrisme, de overtuiging dat de mens centraal staat in het universum. Koyaanisqatsi toont de verstoring van de natuurlijke orde door menselijke activiteiten en nodigt ons uit na te denken over alternatieve manieren om onze relatie met de aarde te begrijpen.

Week 4: Minimalisme

Film: Captain Fantastic
Deze week verkennen we de filosofie van het minimalisme als reactie op het consumentisme dat het Antropoceen voedt. Captain Fantastic inspireert ons met een verhaal over een gezin dat kiest voor een leven dicht bij de natuur, weg van de materialistische samenleving.

Week 5: Exit Antropoceen

Film: The Biggest Little Farm
De Australische filosoof Glenn Albrecht introduceert ons aan met het concept van het Symbioceen, een tijdperk waarin de mens in harmonie met de natuur leeft. The Biggest Little Farm laat zien hoe regeneratieve landbouw en symbiotische relaties tussen mens en natuur kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Week 6: Moet de natuur rechten krijgen?

Film: I Am the River, the River Is Me
We sluiten de cursus af met een discussie over de rechten van de natuur. De film I Am the River, the River Is Me belicht de juridische en filosofische argumenten voor het toekennen van rechten aan natuurlijke entiteiten, zoals rivieren en bossen.

Data: 

Maandag 23 september van 20:00 – 22:00
Maandag 30 september van 20:00 – 22:00
Maandag 7 oktober van 20:00 – 22:00
Maandag 14 oktober van 20:00 – 22:00
Maandag 21 oktober van 20:00 – 22:00
Maandag 28 oktober 20:00 - 22:00