Online college: De filosofie van Stanley Kubrick

De cineast van de 20e eeuw

De Amerikaanse filmregisseur Stanley Kubrick (1928-1999) is één van de meest geprezen regisseurs in de geschiedenis van de film. Hij staat bekend als veeleisend perfectionist die een geheel eigen visie in dertien langspeelfilms tussen 1953 en 1999 realiseerden. Zijn bekendste films zijn 2001: A Space Odyssey, The Shining, Barry Lyndon en A Clockwork Orange. Deze films worden gekenmerkt door realisme, zwarte humor, een unieke cinematografie, hypnotiserende muziek en epische decors.

Kubrick zijn cinema vertelt iets over alles: oorlog, liefde, zingeving, geschiedenis en de toekomst. En toch, hoe divers deze thema’s ook mogen zijn, is het oeuvre als geheel genomen vrij coherent. Het brengt de verschillende kanten van het leven onder in een rijke en complexe filosofische visie. Een perspectief dat dicht bij de filosofische stroming van het existentialisme staat, met als uitgangspunt een vrije en eenzame mens tegenover een onverschillig universum.

In dit college verkent u samen met filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters Kubrick’s cinematografisch existentialisme door een beschouwing van een aantal kernscènes uit zijn belangrijkste films. U maakt zo kennis met zijn filmisch denken met beeld, geluid en de montage. Het college biedt aanknopingspunten en inspiratie om vervolgens zelfstandig Kubrick zijn films vanuit een filosofisch perspectief te gaan (her)bekijken.

Kijkt u mee naar de eigenzinnige blik van Kubrick en de samenhang met het existentialisme?

https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/online---de-filosofie-van-stanley-kubrick/