Tarkovski in Luxor

‘Modern mass culture, aimed at the ‘consumer’, the civilisation of prosthetics, is crippling people’s
souls, setting up barriers between man and the crucial questions of his existence, his consciousness
of himself as a spiritual being.’
– Andrej Tarkovski in De Verzegelde Tijd

Tarkovski is in de filmgeschiedenis een van de belangrijkste filmmakers allertijden. Hij maakte in het totaal zeven films, met als bekendste werken: Stalker (1979), Solaris (1972) en De Spiegel (1975). Zijn collega filmmaker Ingmar Bergman schrijft over Tarkovski’s filmkunst: ‘Tarkovsky is for me the greatest, the one who invented a new language, true to the nature of film, as it captures life as a reflection, life as a dream’.

Tarkovski schreef zelf een filmbeschouwing met de titel De Verzegelde Tijd over de zoektocht naar een eigenzinnige filmtaal. Hij begreep film als een unieke kunstvorm die in vergelijken met de andere kunsten nog in de kinderschoenen stond. Zijn meesterwerken zijn het resultaat van dit onderzoek. In deze filmcursus maak je kennis met Tarkovski’s onderzoek naar de filmstaal en het spirituele mens en wereldbeeld dat hem bezielt als kunstenaar.

Waarom kiest Tarkovksi voor shots die elke nieuwe film langer duren? Wat is de rol van dromen in de films? Waarom kiest hij om de filmshots niet op te knippen in de montage? Welke rol spelen de natuurelementen vuur, aarde, water en lucht? En hoe voert hij een aanhoudende dialoog met de kunstgeschiedenis? In de vorm van een filmcollege zal filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters deze vragen bespreken aan de hand van diverse filmfragmenten uit zijn oeuvre.
Om vervolgens Tarkovski’s poëtische film De Spiegel te bekijken. De cursusdag wordt afgesloten met een filmgesprek waarin je een eigen mening kan vormen over de film en Tarkovski’s filmkunst.

Programma
10:00 – 11:00 De cinema van Tarkovski (deel 1)
11:00 – 11:15 Pauze
11:15 – 12:15 De cinema van Tarkovski (deel 2)
12:15 – 13:00 Lunch
13:00 – 13:30 Inleiding: De Spiegel
13:30 – 15:30 Filmvertoning: De Spiegel
15:30 – 16:30 Filmgesprek

Cursus: Film&Filosofie
Docent: Flore Lutters
Data: zaterdag 24 september 2022
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Locatie: Houtmarkt 64, 7201 KM Zutphen
Kosten: € 45 (incl. koffie/thee en lunch, met een minimum van tien deelnemers)

TICKETS VIA:

https://luxorzutphen.nl/female-gaze-lezing-door-henriette-poelman/